Groen in noord: groen links, groen rechts – groen-grijs?

Wie bovenop de A’dam toren staat kan grofweg twee kanten uitkijken, noordwaart en zuidwaarts. Zuidwaarts is het niet zo gek interessant, het IJ is leuk om van bovenaf naar te kijken, maar de grachten zijn van bovenaf jammer genoeg nogal een grijze brij, waar je behoorlijk goed de weg moet weten om de herkenningspunten ook echt te herkennen.

Dan noordwaarts, dat is genieten. Dat is – zeker nu, in de lente, een heel ander verhaal: daar ligt de andere helft van de stad als een jonge bruid in lichtgevend groen. Dan snap je dat dit de stad is die zo uitbundig Groen Links stemde, want groen is ze: Noordje. Het Noord-Hollands kanaal ligt als een groene loper dwars door Noord vanaf de voet van de Adamtoren noordwaarts. Die zogenaamde ‘Groene scheg’, groen en met handige fietspaden, is heel lang heilig verklaard: hier maken oeverwallen vol fluitekruid en bloeiende iepen Noord tot een groen lustoord voor iedereen. Af en toe werd er wat groen afgesnoept – de IJtunnel & nieuwe weg pikten wat groen in, de nieuwe metrostations en nieuwbouw, maar het valt mee.

Tot nu, want de echte slag gaat nu komen: Elzenhagen Zuid. Tegenover de molen en de kinderboerderij is een groot groen gebied met veel hoge bomen. Beetje sporten, een tijdelijke parktuin, scholen zitten er met noodgebouwen, maar straks: Hoppa! Dan gaat het hier de hoogte in. Het zand wordt er inmiddels dagelijks aangevoerd.

Groene scheg? Niets mee te maken, er moeten duizenden huizen gebouwd, een Moskee, twee middelbare scholen, prop, prop, prop en vriendelijke groen wordt hoogbouw. Beton en grijs,

Alle bomen moeten er weg en in het plan is geen ruimte om nieuwe terug te zetten. Misschien dat de aanbesteding verticaal groen verplicht stelt, groot is die kans niet. Het moet, zegt de stad. We hebben huizen nodig, en er komt toch een groenstrook langs het kanaal? De geschiedenis herhaalt zich, de stad kijkt rond en het oog valt op Noord: daar kunnen we altijd nog wel wat uitbreiden, daar lossen we de problemen die we in de stad hebben wel op.

Je zou dan toch denken: dan zullen Noorderlingen zich wel laten horen! Die willen staan voor hun groen, en al helemaal voor die groene scheg. Als er zoveel mensen gaan wonen, dan moet dat groen toch júist heilig verklaard? Dat is ook zo, er is ‘bewonersparticipatie’ geweest. Maar dat kwam eigenlijk neer op ‘bewoners mogen zeggen wat zij willen en wij van het projectbureau doen wat wij willen.’ Jammer.

Waar is de tijd dat Noord in actie kwam? Actie vóór groen, tegen ontembaar en ontoegankelijk grijs. En vóór 8 mei, want daarna sluit de inspraak. Doe het nu. Eis dat het groen en toegankelijk blijft langs het kanaal. Behalve het groen zijn er nog wel een paar punten, het hele plan vind je hier Het bezwaar van de omwonenden die zich ermee bemoeid hebben vind je hier. Super makkelijk: brief ondertekenen, opsturen en klaar. Je hoeft er niet eens de straat voor op.

Het kan nog!

plan
blokken2

blokken

Reacties


ilovenoord