Fame & Faam voor deze 5 circulaire initiatieven in Noord / Kudos for these 5 circular initiatives in Noord

Dit artikel is in het Nederlands én Engels (scroll naar beneden)


Fame en Faam voor deze 5 circulaire initiatieven in Noord

Fietsen door Noord is altijd een avontuur. Als expat zijnde probeer ik de buurt zoveel mogelijk te ontdekken en ik vond deze vijf initiatieven die de moeite waard zijn in de gaten te houden!

Amsterdam-Noord is hevig in opkomt als een HUB voor innovatieve initiatieven, gebaseerd op de principes van de circulaire economie. De toekomst ziet er spannend en beloftevol uit. Met meer en meer bedrijven en organisaties, die hergebruik hoog in het vaandel hebben staan om zo de buurt een groenere én betere plek maken om te leven.

1. Van plastic afval naar prachtige design objecten: vanPlestik

De jongens van vanPlestik hebben zich recentelijk gevestigd op de Hamerstraat 2. Geboren en getogen in Noord is het vanzelfspekend dat deze pioniers hub toko runnen in hun eigen buurtje. VanPlestik maakt ‘custom’ meubels en éénmalige stukken met hun enorme 3D printer voor een schappelijke prijs. Als basismateriaal gebruiken ze gerecycled plastic.

Bekijk hun werk , volg ze op facebook of ga simpelweg even langs als je een eigen ontwerp wil laten realiseren

2. Bakstenen gemaakt van afval: StoneCycling

Aan de andere kant van de straat, op het Gedempt Hamerkanaal 11, vind je het hoofdkantoor van StoneCycling. Zij maken van afval bouwmateriaal in de vorm van bakstenen met verschillende vormen, texturen, kleuren en groottes. Sommige stenen zijn zelfs met de hand gemaakt. Het is mogelijk je eigen product te realiseren in samenwerking met het team van StoneCycling.

3. Fashion gemixed met circulariteit: Brightloops

Distelweg 451 is de thuishaven van Brightloops. Een ander goed voorbeeld van circulariteit en hoe textiel, fashionable en comfortabel, maar vooral ook duurzaam, geproduceerd kan worden. Dit bedrijf maakt hun producten onder het label Loop.alife. Ze produceren wol, vilt en gebreide kledingstukken van 100% gerecyclede oude truien. Het hele productieproces is ingesteld op duurzaamheid en het hergebruiken van grondstoffen. De focus ligt op lokale productie.

4. Afval wordt Kunst: Plastic Madonna

Het Plastic Madonna Project idee is ook geboren in Amsterdam-Noord. Peter Smith oprichter van Stichting KLEAN, met als doel het voorlichten van jongeren over plastic vervuiling,  is de initatiefnemer van dit project. De eerste premature versie van de Plastic Madonna was te zien op de tentoonstelling tijdens de Olympische Spelen van Rio. Daar werd het model geprint in 3D delen van gerecycled plastic en ter plekke in elkaar gezet. Volgend doel is een 12 meter hoog standbeeld van de Madonna te produceren van 10.000 plastic flessen die in 3D-geprinte delen worden omgezet. Wil je meedoen, het project volgen of steunen? Check dan de facebook pagina en de site van dit initiatief.

5. Van lege PET flessen naar 3D-printvullingen: Re Flow

De startup ReFlow vind je in A-Lab (Overhoeksplein2). Ze hergebruiken PET flessen door er hoogwaardige 3D-printvullingen van te produceren die op een verantwoordelijke manier zijn ingebracht. Het ruwe materiaal komt uit Tanzania en wordt aangeleverd door lokale afvalverzamelaars, met wie ReFlow samenwerkt. Meer info vind je op hun website en facebook pagina.

Website: http://reflowfilament.com/
Facebook: https://www.facebook.com/ReflowFilament/
Adres: Overhoeksplein 2, Amsterdam-Noord

// vertaling: ilovenoord


Kudos for these 5 circular initiatives in Amsterdam-Noord

Cycling through Amsterdam-Noord is always an adventure. As an expat I try to explore the neighborhood as much as possible and found these 5 initiatives to watch out for.

Amsterdam-Noord is becoming increasingly a hub for innovative initiatives, based on the principles or circular economy. The future looks exciting and promising with more and more businesses and organizations in the neighbourhood, which reuse resources in a novel way and by this make it a better and greener place to live.

1. From plastic waste to beautiful design objects: vanPlestik

The guys at vanPlestik recently settled on the Hamerstraat 2. Born and raised in Noord, it is only natural to the founders to run and develop the business in the neighbourhood. vanPlestik craft custom furniture and one-off design pieces with their enormous 3D printer, at an affordable price. As an input material they use recycled plastics. Check out their work at vanplestik.nl, follow their facebook for updates or simply get in touch if you have your own project for a design piece, which you can finally turn into reality.

2. Bricks made from waste: StoneCycling

Right across the street, at Gedempt Hamerkanaal 111 resides the headquarter of StoneCycling. They turn waste into a construction material in the form of bricks with different shapes, texture, colour, and size. Some of the bricks are even made by hand. In addition to that it is possible to co-create new products in collaboration with the team at StoneCycling.

3. Fashion meets circular: Brightloops

Distelweg 451 is the home of Brightloops, another great example of circular processes and how textiles can be fashionable, comfortable and produced in a sustainable way. The company offers their products under the label Loop.alife and produces circular yarn, felt and knitwear from 100% recycled old sweaters. The entire production, from the input material, through the sorting, up to the recycling process is made with care for the environment, saving or reusing resources. The focus is on local production.

4. Waste turns into art: Plastic Madonna

The project Plastic Madonna is also an Amsterdam Noord-child. The initiative is led by Peter Smith, founder of Stichting Klean, which aims to educate young adults about the effects of plastic pollution. A first premature version of the plastic madonna was created entirely from residual plastics, using 3D printed parts, which were assembled and exhibited during the Olympics in Rio De Janeiro. The next step is to create the 12-meter large statue of the Madonna reusing 100.000 plastic bottles to produce the 3D-printed parts. If you want to get involved or support the project, follow the updates on facebook and visit the official website of the initiative.

5. PET bottles to 3D-printing fillament: ReFlow

The startup ReFlow is based at Overhoeksplein 2. The company reuses PET bottles to turn them into a high-quality 3D-printing filament, sourced in a socially responsible way. The raw material comes from Tanzania and is provided by local waste collectors, with whom ReFlow works together. To find out more about the company and follow their updates, visit their webpage or facebook profile.

// artikel geschreven door: Kalina Petkova

 

 

 

Reacties


ilovenoord