Leerlingen Damstede ontwerpen nieuwe brug in Amsterdam-Noord

Hallo wij zijn Emma, Amy, Aura en Anne en zitten in het tweede jaar van vwo van Damstede Lyceum, een ‘Technasium’. Wij doen allemaal ‘Technasium’ omdat het nieuw is en het leek ons wel interessant, je leert er onderzoeken , ontwerpen, bouwen en andere dingen met techniek. Dit alles in opdracht van een professionele opdrachtgever. Er is aan onze klas gevraagd om een stukje voor I love Noord te schrijven, dat vonden wij natuurlijk super leuk.  

We gaan u wat vertellen over het project waar we mee bezig zijn. Veel lees plezier!

De Willem-1 sluis

De gemeente wil de Buiksloterwegpont alleen voor wandelaars maken en de pont van het IJplein voor gemotoriseerde voertuigen, daardoor moeten fietsers en brommers over de Willem-1 sluis.

“Het probleem is alleen dat die heel erg smal is, om er overheen te gaan moet je eerst afstappen, op drukke momenten ben je dan heel erg lang bezig.”

Wij kregen van het Ingenieursbureau Amsterdam  als opdracht om in groepjes van vier hier een oplossing voor te bedenken.

Het probleem: 

Het idee is om een nieuwe water-overgang te ontwerpen, zoals een brug die gesitueerd is binnen 100 meter moet een van De Willem 1 sluis gelokaliseerd in het Noordhollandsch-kanaal. Waarom de sluis niet renoveren? Omdat het een monument is, gebouwd in het jaar 1824, mag het niet verbouwd of weggehaald worden. De nieuwe overbrugging moet ook een modern, máár Amsterdams accent hebben.

Het proces: 

We hadden een bepaald proces gekregen van onze leraren. Eerst gingen we voor onszelf bedenken wat precies het probleem was. Dat werkten we uit op een poster. Daarna maakten we drie schetsen van bruggen die voldeden aan het programma van eisen. We kozen één schets uit om op schaal te tekenen. Nadat we klaar waren met op schaal te tekenen maakten we een maquette van onze brug. Als resultaat zijn er allemaal mooie en verschillende bruggen ontworpen en gemaakt.

Door: Emma Fransen, Aura Schrander, Amy van Loggen en Anne Julia Roozendaal
Opdrachtgever: Tim van de Laar – Projectleider Ingenieursbureau Amsterdam

Reacties


ilovenoord