Wonen in een molen

Een van mijn favoriete kinderseries heette De wonderlijke avonturen van Herman van Veen, met als titelnummer Opzij. Het was een wonderlijke en tamelijk chaotische televisieserie waarin Herman tijdreizen maakte door in schilderijen te kruipen. Die tijdreizen konden me gestolen worden: ik viel vooral voor de serie omdat de hoofdpersoon samen met zijn vrouw en acht vrienden in een echte molen woonde. Ik hield hartstochtelijk van de grijze flats en gekleurde luchtbruggen van mijn eigen buurt, het Plan van Gool, maar leek me geweldig om later met mijn beste vrienden het leven te vieren in zo’n merkwaardig rond gebouw.

Niet veel later ontdekte ik dat ik niet ver hoefde te reizen om mijn droom te verwezenlijken. Op een steenworp afstand van mijn buurtje stond al sinds 1792 Krijtmolen d’Admiraal, aan het Noordhollandsch Kanaal. Elke keer als ik naar mijn vriendinnetje Heleen in Landsmeer fietste, stelde ik me voor dat ik daar later met haar zou gaan wonen. We zouden de kinderkleren te drogen hangen aan de wieken en voor altijd gelukkig zijn onder ons rieten dak. Ook toen de verkering na een paar maanden uit was, bleef ik nog lang fantaseren over wonen in een molen zónder mijn eerste grote liefde.

Komende weekend viert Krijtmolen d’Admiraal zijn 225-jarig bestaan. Op zaterdag 10 juni is de molen vanaf 10.00 uur geopend voor publiek; ‘s middags komen de Weespertrekvaartmannen er zingen. Een mooie kans voor alle Noorderlingen om de enige molen van het stadsdeel eens van binnen te bekijken en te zien hoe de wind de wieken laat draaien. Helaas zit ik zelf dit weekend op de Veluwe, maar één ding weet ik zeker: als ik later groot ben, ga ik in een molen wonen. Met minstens acht vrienden.

Meer weten? Check de website van Krijtmolen d’Admiraal.

Reacties


ilovenoord