IJburg College exposeert in Museum Amsterdam Noord

Zondag 9 juli ga ik naar de opening van een tentoonstelling in Museum Amsterdam Noord over de geschiedenis van ons roemruchte stadsdeel. Het bijzondere van deze expositie is dat hij is voorbereid door leerlingen van het IJburg College, onder wie mijn jongste dochter Soescha. Haar geschiedenisleraar gaat binnenkort verhuizen naar Noord en het leek hem wel leerzaam om zich samen met 25 leerlingen (5VWO) te verdiepen in de historie van zijn nieuwe woongebied. De docent van het vak Realistische Opdracht – mooi vak! – zag ook wel wat in dit project. De school nodigde Bas Kok uit voor een gastcollege en de leerlingen hebben zijn boek ‘Oerknal aan het IJ’ de afgelopen weken zorgvuldig bestudeerd. Ook hebben ze een bezoek gebracht aan het Historisch Centrum en een uitgebreide fietstocht door Noord gemaakt, met een gids van het museum.

Al deze noeste arbeid heeft geleid tot de expositie ‘Amsterdam-Noord, van vroegste bewoning tot modern stadsdeel’. De Franse tijd, de Gouden Eeuw, de twintigste eeuw; alles komt voorbij. De geschiedenis van Noord wordt steeds verteld aan de hand van personen en in het museum hangen ook foto’s van verschillende Noorderlingen, foto’s die de leerlingen zelf hebben gemaakt. Soescha vond het project verrassend leuk. “Ik had niet verwacht dat we een hele tentoonstelling konden vullen over Amsterdam-Noord. Bovendien is dit een hele leuke manier om met geschiedenis bezig te zijn.”

Topografische militaire kaart1851-1864 gedeeltelijk

Hoewel ze zelf geboren is in Tuindorp Nieuwendam heeft ze toch nog wel wat nieuwe dingen geleerd over Noord. “Bijvoorbeeld dat de Waterlandse melkschuit de witte motor was van de Gouden Eeuw. Al die mensen in Amsterdam aten heel graag pap. En een ander fun-fact: in de tuindorpen waren geen cafĂ©s, waarschijnlijk omdat ze alcoholmisbruik onder arbeiders tegen wilden gaan. Vanaf nu bekijk ik Noord toch met andere ogen, vanwege de belangrijke rol in de Amsterdamse geschiedenis. Misschien is Amsterdam toch wel bij Noord gekomen, zoals Bas zegt, en niet andersom.”

De opening van de expositie begint zondag 9 juli om 16.00 uur en is openbaar toegankelijk. De tentoonstelling ‘Amsterdam-Noord, van vroegste bewoning tot modern stadsdeel’ is nog te zien tot en met 20 augustus in Museum Amsterdam Noord.

Reacties


ilovenoord