Maak in Noord kennis met nieuwe landbouwmethode ‘vertical farming’

Op vrijdag 30 juni is in A Lab op het Overhoeksplein een ‘vertical farm’ geopend. Vertical farming is een nieuwe en milieuvriendelijke landbouwmethode waarbij gewassen binnen verticaal worden verbouwd. Middelbare schoolklassen zullen er workshops gaan volgen over de tuin van de toekomst. Verder kunnen in café The Coffee Virus in A Lab gerechten worden besteld met uit de farm afkomstige ingrediënten. Bij de openingsborrel werd alvast een voorproefje geserveerd: een chocoladecrumble met rode bietenkiem en tuinkers uit de vertical farm.

De opbrengst per vierkante meter is tot 350 keer hoger dan bij een stuk normaal landbouwgrond

De creatieve broedplaats A Lab is sinds 2013 gevestigd in het voormalig Shell-laboratorium en huisvest tientallen bedrijfjes en startups. De doelstelling van de stichting is “het bij elkaar brengen van creatieven en technologen”, legt A Lab-bestuurder Árpád Gerecsey uit. Gezamenlijk proberen zij maatschappelijke zaken aan te pakken. Ook het aanleggen van de vertical farm in A Lab is zo’n ‘community-project’.

Een oplossing voor het dreigende voedseltekort

Vertical farming is volgens Gerecsey zeer belangrijk in verband met het dreigende voedseltekort in de nabije toekomst, de klimaatverandering en de problemen rondom voedselveiligheid: “We moeten nagaan hoe we dat naderend voedselprobleem kunnen helpen oplossen. Daar is dit een eerste onderzoek naar.”

Chocoladecrumble met rode bietenkiem en tuinkers

Bij vertical farming groeien gewassen in een gecontroleerde omgeving met speciale verlichting. Gonçalo Neves van het A Lab-bedrijf BemStudio legt uit dat de lampen witte spectrums en hitte afgeven en dat planten hierdoor met veel minder water en chemicaliën kunnen groeien. In vergelijking met traditionele landbouwmethoden is slechts 1 tot 2% van de hoeveelheid water nodig. Ook wordt ruimte bespaard. Gewassen kunnen namelijk bovenop elkaar worden verbouwd, vandaar de benaming ‘vertical farm’.

Er zijn nog meer voordelen. De oogst is bijvoorbeeld een stuk groter: “De opbrengst per vierkante meter is tot 350 keer hoger dan bij een stuk normaal landbouwgrond”, vertelt Gerecsey. Verder hebben weersomstandigheden geen invloed op de groei van de gewassen. Hierdoor kan vertical farming ook in gebieden met een extreem klimaat plaatsvinden. Bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig en de kwaliteit van de gewassen en de productie is stabiel. Dit komt doordat de groeicycli relatief kort zijn en de planten het hele jaar door en, zolang de lampen aan staan, 24 uur per dag kunnen groeien. Bovendien is het CO2-verbruik lager, vanwege de korte fysieke afstand tussen de farm en de consument. “Deze milieuvriendelijke manier van planten verbouwen zou wel eens de toekomst kunnen zijn“, aldus Neves.

Een beginnende slaplant in de vertical farm van A Lab (Foto: Puk & Lau)

Kennismaken met de vertical farm

“Het is maar een klein hokje, maar het is een grote springplank.”, stelt bestuurder Árpád Gerecsey. Hij nodigt Noorderlingen en alle andere Amsterdammers uit om te komen kijken naar de vertical farm en de daarmee samengestelde gerechten te komen proeven bij café The Coffee Virus. In het educatieve programma is komend schooljaar ruimte voor twintig middelbare eerste-, tweede- en derde schoolklassen van alle niveaus. Scholen kunnen zich er nog voor aanmelden.

We moeten nagaan hoe we dat naderend voedselprobleem kunnen helpen oplossen. Daar is dit een eerste onderzoek naar.

// Dit is een gastbijdrage van Annelies de Koning voor ilovenoord

Reacties


ilovenoord