Een buurt zonder Paul

Categories Noordkronieken

Op de brug van de Havikslaan naar de Hagedoornweg, die helemaal gerenoveerd wordt, hebben de verkeersregelaars hun eigen problemen:
– Is Johnnie er niet?
– Nee, die is thuis. Hij heb de Ziekte van Schijt.

Maar verder gaat het in de Vogelbuurt deze week vooral over Meneer Paul. De oprichter van het Leefkringhuis, sinds vorig jaar geen directeur meer maar directie-adviseur, moest weg. Van de gemeente. Op 5 september had Paul Scheerder zijn laatste spreekur. En nu is de buurt ontheemd.

Bij snackbar het Smikkelhoekje heb ik mijn patatje oorlog nog niet besteld of ze roepen dat ik een stukkie over Paul moet schrijven. Buiten staat een Surinamer te foeteren dat hij er niets van begrijpt. Joop van IJskoud en Kiplekker de Beste sleurt me ongeveer van mijn fiets als ik langsrijd, buiten zinnen van woede. Op AT5 stamelt een moeder van drie zoontjes dat ze geen familie had, tot ze bij het Leefkringhuis binnenliep en Paul zei: nu zijn wij je familie. Facebookgroep Vogelburen ontploft. Op dinsdag protesteren ze voor het stadsdeelhuis. Paul moet blijven! Erna Berends van het dagelijks bestuur kan alleen zeggen dat er in het personeelsbestand moet worden gesneden. Naast Paul worden nog zes medewerkers niet vervangen. Stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum ontvangt een mail op poten van vredesactivist en Noorderling Wim Bartels: Paul moet een afscheidsfeest krijgen en toestemming om als vrijwilliger te blijven werken.

Meneer Paul zelf oogt, als Maureen Weijzig en ik hem interviewen voor de Echo, net zo onverstoorbaar als wanneer er een dakloos gezin aan zijn bureau staat. Om het voortbestaan van het Leefkringhuis, dat onder zijn opvolger Meredith Smith onvermoeibaar doorwerkt, niet in gevaar te brengen wil hij niet meer zeggen dan: ‘Het kan niet anders. Maar het doet wel pijn. Het is toch net alsof ik ze allemaal in de steek laat.’

Het voortbestaan van het Leefkringhuis in gevaar brengen? Dat doet de gemeente zelf wel. Het college heeft onlangs het tekort van 3,5 ton aangevuld met een eenmalige subsidie. Dat is sjiek. En voordelig. Elke huisuitzetting kost een ton. He