Open tuin aan de sluis: anders, maar wel lekker // 15 september

Bij open tuin denk je misschien aan keurig geschoren heggetjes en kleurrijke bloemperken. Trotse tuiniers en zelfgebakken pruimentaart. Niets is minder waar. Ik schreef er eerder over: aan de sluis een terrein braak, betonplaten, hoge hekken, kaal en open. Zelfs het gras wordt er niet gemaaid en de brandnetels rukken op naar het fietspad. Maar wat een potentie!

Terwille van de buurt gaat de tuin nu één keer open, op vrijdag 15 september. Zodat je eindelijk een middenin kunt gaan staan en zien hoé enorm het is. Aangezien ‘de buurt’ in dit geval echt de mensen zijn die eromheen wonen, is het een doe-het-zelf feestje, dus alles zelf meenemen. Dat heeft wel een risico, bedachten we, want dat is misschien best saai. Sowieso moet het geen saaie plek worden, dat is het nu al veel te lang

Urban playground voor jong en oud

Toen kwam er ineens dat waanzinnige idee uit Berlijn overgewaaid. Ilovenoord kwam er zelf mee. Zo’n plek verdient het om niet het zoveelste aangeharkte park te worden met minimale onderhoudskosten (lees: gras). Zo’n voortuin vraagt erom dat het een urban playground wordt. Een plek waar rare dingen mogen en kunnen, waar je niet alleen heengaat om naar de sluis te kijken, of in de zon te zitten, en al helemaal niet de zoveelste festivallocatie, maar een fijne, groene plek tussen de mensen, waar je ook zonder liters bier heel veel lol kunt beleven, voor iedereen van 8 tot 88.

Crazy midgetgolf in de pluktuin?

Het antwoord daarop zou wel eens doodsimpel kunnen zijn: net als in Berlijn, crazy midgetgolf met een knipoog, mini-golf met grootse uitstraling; een beetje vreemd, zeker niet braaf. Gebruik makend van oude zooi die je in Noord overal van straat kunt halen, maar in elkaar gezet door kunstenaars. Geen golf-cart, maar golf-art. Een nieuwe interactieve kunstvorm die dichtbij de mensen staat. Want je kunt er nog steeds gewoon een balletje slaan en wie met de minste slagen in de hole komt, wint. … Op 15 september zijn baan, sticks en ballen aanwezig!

Eén hole gaan we vast maken, om daarna te gaan dromen van meer. Nu is het terrein een paar jaar tijdelijk leeg, wat gaan we doen? Het groen eromheen: kan dat spannender dan gras? Wordt dat eetbaar? Plukbaar? Elk jaar anders? Bestaat er misschien zoiets als popcornmais en kan je dat planten tussen de banen? Of misschien inspireert het golfen tot een veel leuker plan. Of besluiten de heren en dames van de gemeente wel dat we leuke plannen hebben, maar dat er tijdelijk iets heel anders moet komen en dan hebben we gewoon een dolle vrijdag gehad met die ene hole. Lekker samen spelen.

Als je samen speelt, wordt je vanzelf ook creatiever. Kom daarom en denk en droom mee over tijdelijk gebruik van het voormalig bouwdok van de Noord-Zuidlijn bij de Sixhaven; de SLUISTUIN in wording!

Picknicken in de SLUISTUIN & Bring your Own!

Lol maak je zelf, dus neem je ook zelf een picknick mee. Suggestie: iets met ballen dat je kunt delen met de buren; soep met ballen, bitterballen, gehaktballen, toverballen, kersentomaatjes, hardgekookte eieren, als het maar rond is. Er is geen bar, geen meubilair, dus neem een deken mee en een mandje of Dirktas met lekkers. En je gitaar natuurlijk, want dat is ook lekker.

met/ sponsors/gulle gevers: Ilovenoord / Imago Signing / Juttersdok / Bouwmaat Noord

Vrijdag 15 september 17.00 – 20.00
Bij de Sixhaven – Bouwdok naast de sluis
Neem je eigen picknick mee!

Reacties


ilovenoord