‘Get WASTED’ en ruil je plastic afval in voor een koffie of reep chocolade!

Het aantal huishoudens dat afval scheidt is momenteel erg laag in Amsterdam. Dat is zonde, want veel van het afval kan opnieuw worden gebruikt als grondstof. WASTED wil buurtbewoners in Noord motiveren hun afval beter te scheiden door hen daarvoor te belonen.

Veel mensen vinden afval scheiden maar lastig, heel begrijpelijk met alle verschillende regels en onduidelijkheden wat wel en niet mag worden weggegooid. Afval scheiden zou geen zin hebben, neemt veel ruimte in en kost te veel moeite.

Per zak gescheiden afval verdien je digitale munten

WASTED vindt dat informatie over afvalscheiding beter kan en dat het scheiden van afval gewaardeerd, erkend en ondersteund moet worden. Dit was het startpunt van WASTED, een project dat bewoners in Noord stimuleert om afval te scheiden door een spaarsysteem.

Per zak gescheiden afval verdien je digitale munten, die je vervolgens kan inwisselen bij winkels en (culturele) organisaties in de buurt voor leuke kortingen. Een volle zak gescheiden plastic/glas/textiel of paper kan je al een kopje koffie opleveren en twee volle afval zakken een reep duurzame chocolade. Dit laat mensen zien dat afval niet slechts een restproduct is, maar ook echt iets waard kan zijn. Zeker in een buurt waar van oudsher veel armoede heerst, is een extraatje mooi  meegenomen.

Met je smartphone sparen voor buurtkorting

Het mooie aan het systeem is dat het twee partijen bij elkaar brengt; buren die hun afval scheiden – de WASTEDburen, en de ondernemingen die iets terug willen doen voor de buurt – de WASTED-rewarders. Buurtbewoners kunnen zich aanmelden via de website van WASTED en kunnen via hun account gelijk beginnen met het sparen voor kortingen. Het enige wat je verder nodig hebt is een smartphone, of een lieve buur met een smartphone.

WASTED in 2017 ook in jouw buurt!

WASTED is sinds 2015 actief in de Bloemenbuurt, Vogelbuurt en Overhoeks, waar meer dan 750 huishoudens en 40 rewarders meedoen met het beloningssysteem. Maar dat is niet genoeg. Er moeten meer mensen bereikt worden. Daarom zijn ze nu open voor heel Noord en kan iedereen meesparen. Zo willen ze aan het einde van 2017 dat 5.000 huishoudens meedoen met WASTED.

De aankomende maanden zullen ze zo veel mogelijk de buurt in trekken om alle buurtbewoners te overtuigen zijn of haar afval te scheiden. Zodat uiteindelijk in 2020 ook de doelstelling van de gemeente om 65% van het afval te scheiden gehaald wordt. Momenteel is dit nog maar 27%, dus er is werk aan de winkel!

DOE MEE!

// dit is een gastbijdrage van Ieva Punyte voor ilovenoord

Reacties


ilovenoord